Öncelikle herkesin çıkardığı 20lik dişlerin çekilmesinin zorunlu olmadığı belirtilmesi gerekir. Eğer yirmilik dişler çarpık veya gömülü şekilde çıkmıyor ve ağız sağlığını tehdit etmiyorsa çekilmesine gerek yoktur. Buna ek olarak normal ve sağlıklı olarak çıkan 20’lik dişler daha sonra çürümeye maruz kalıyor ve alternatif tedavilerle düzeltilemiyorsa da 20’lik diş çekimi yapılması gerekir.
Diş çekimi işlemleri günümüz diş hekimliğinde oldukça modern şekillerde yapılmaktadır. Anestezi altında gerçekleştirilen 20’lik diş çekimi sonrası ağrı oluşması beklenen bir durumdur. Bu duruma karşılık olarak diş hekimi tarafından bazı profesyonel öneriler zaten verilmektedir. Ancak insanlar yaşadığı ağrının yoğunluğu nedeniyle alternatif arayışlarına girebilir. Burada yine hekimler tarafından ağrı kesici ilaçlara ek olarak bir takım ipuçları paylaşılır. Verilen bilgiler, yirmilik diş çekimi sonrasında yaşanan ağrıları önemli ölçüde azaltır.
20’lik Diş Çekimi
Çıkma şekline göre uygulanan 20’lik diş çekimleri de farklılaşır. Gömülü olmayan 20lik dişlerin çekimi sıradan bir diş çekimi şeklinde uygulanabilir. Ancak gömülü veya çarpık şekilde çıkması durumunda ise diş cerrahisi devreye girer. Bu durumda 20’lik diş ameliyatı adı verilen basit cerrahi işlemler uygulanır. Buradaki ameliyat ifadesi kimi diş hastalarını ürkütebilir. Ancak yapılan işlemin yine lokal anestezi altında yapıldığının bilinmesi gerekir.
Anesteziyle yapıldığı için diş çekimi işleminde herhangi bir ağrı hissedilmez. Ancak işlem sonrasında 20’lik diş ağrısı ortaya çıkabilir. Bu noktada diş tabibi tarafından verilen yönergeler ağrının azaltılmasına yardımcı olur. Bununla birlikte yapılan işlemin sağlıkla tamamlanması için de bu önerilerin dikkate alınması gerekir.
20’lik Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmalı?
Normal veya cerrahi yoldan yapılan yirmilik diş çekimi ile birlikte diş etinde ağrılar hissedilmesi beklenir. Bu duruma karşılık olarak işlemi yapan diş hekimi tarafından bazı öneriler verilir. Bu şekilde yaşanan ağrı durumunun hafifletilmesi amaçlanır. Yapılan işlemin niteliği, kişinin genel ağız muayenesi gibi nedenlere bağlı olarak bu öneriler değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple aşağıda sayılan uygulamaların hekim önerisi ve onayıyla yapılması gerekir.
- İşlemin yapıldığı yanak üzerine buz uygulaması yapılabilir. Bunu yaparken buz ile yanak arasına bir bez veya peçete konulması önerilir. Böylece buz yanıkları oluşması engellenir. Ayrıca buz uygulamasının 10 dakikayı geçmeyecek şekilde uygulanması uygun olur. Yanak dinlendirildikten sonra yeniden buz uygulanabilir.
- Ağız içerisinde kanama olması ilk 30-60 dakika normaldir. Bu sebeple hekim tarafından bölgeye uygulanan tampon bu süre boyunca sıkıştırılarak tutulmalıdır. Süre sonunda kanamanın durması halinde çıkarabilirsiniz. Eğer kanama devam ediyorsa diş hekimine başvurulmalıdır.
- İlk 24 saat dişler fırçalanmamalıdır. Bu sürenin sonunda ise yumuşak başlı bir diş fırçası kullanılmalı ve dişler oldukça yumuşak darbelerle fırçalanmalıdır.
- İşlemin bitmesini takip eden 2 saatlik dilimde herhangi bir gıda (yiyecek, içecek) tüketilmemesi gerekir. Sürenin sonunda ise çok sıcak, çok soğuk, orta sert ve sert gıdalardan kaçınılması önerilir. Çiğneme yapılacaksa da işlemin yapıldığı bölge tercih edilmemelidir.
- Yine işlem bittikten sonraki 24 saatlik süre boyunca sigara kullanılmaması tavsiye edilir. Bu sürede kullanılan tütün ürünleri yaranın iyileşmesini geciktirebilir veya enfeksiyona neden olabilir.
- Çekimin yapıldığı bölgeye temas edilmesi, bölgede enfeksiyona sebebiyet verebilir. Oluşacak enfeksiyonlar hem iyileşmeyi engellerken hem de yoğun ağrıya neden olacaktır. Bu sebeple bölgenin temiz tutulması oldukça önemlidir.
- Ağrıyı azaltmak için gece uyurken yüksek bir yastık tercih edilebilir. Bu, aynı zamanda 20’lik diş ağrısı üzerinde de etkili olacaktır.
20’lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı Kesici Kullanımı
Elbette 20lik dişlerin çekimi sonrasında hissedilen ağrının ortadan kaldırılması için en etkili yöntemlerden birisi ağrı kesici ilaçlardır. Burada doktor kontrolünün önemini vurgulamak gerekir. Zaten tedaviyi tamamlayan diş hekimi, hastasına hem ağrı kesici de hem de bölgenin korunması adına antibiyotik ilaçlar reçete edecektir. 20’lik diş çekimi sonrası ağrı hissini en aza indirmek için doktor tarafından verilen ağrı kesiciler tercih edilmelidir. Eğer verilen ilaçların yetersiz geldiği düşünülüyorsa doz artırımı veya ilaç değişimi için mutlaka hekim önerisi alınması gerekir.
Bunun haricinde 20’lik diş ağrısına ne iyi gelir sorusu karşısında bir takım öneriler verilebilir. Bu kapsamda:
- Çekimden sonra en az 2 saat yiyecek ve içecek tüketilmemesi
- En az 1 gün sigara ve alkol kullanılmaması
- Bölgeye 10 dakikayı geçmeyecek sürelerle buz uygulanması
- Çekimin yapıldığı yere el veya dil ile temas edilmemesi
- 24 saatlik sürenin sonunda tuzlu su ile gargara yapılması
- İlk birkaç gün diş aralarına kaçabilecek gıdaların tercih edilmemesi
faydalı öneriler olarak ön plana çıkmaktadır.