Ersoy Tekin

Bonding uygulaması nedir ?

Bonding nedir ?

Estetik diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan bir tedavi şeklidir. Bonding uygulaması ile ön bölge dişlere kompozit dolgular yapılarak Estetik ve fonksiyon rehabilite edilir. Gülüş tasarımı uygulamaları içinde laminate veneerler ile birlikte en sık kullanılan tekniklerden biridir. Genellikle tek seansta istenilen estetik hekimin de tecrübesi ile birlikte sağlanabilir.

Bonding uygulaması nasıl yapılır ?

Detaylı hekim muayenesinden sonra dişlerde herhangi bir aşındırma işlemi olup olmayacağına karar verilir. Eğer gerekliyse anestezi işlemi yapılır. Aynı zamanda hasta ile beraber dişlerin boyutu ve şekliyle alakalı değerlendirme yapılır. Varsa dişte eski dolgular veya çürük temizlenir ve diş bonding işlemi için hazırlanmış olunur. Lastik örtü izolasyonu bonding işlemi için olmazsa olmazlardandır. Tedavi olacak dişler örtüyle izole edilir gerekli dolgu protokolleri uygulandıktan sonra diş yavaş yavaş şekil almaya başlar. Dolgular yapıldıktan sonra cila işlemi yapılır ve yükseklik kontrol edilir. 

Rubber dam ile izole edilmiş ön dişlerin Bonding tedavisi ile restorasyonu

Avantajları nelerdir ?

  • Genellikle dişte herhangi bir aşındırmaya gerek kalmaz.
  • Hızlı bir tedavi şeklidir. Genellikle tek seansta tamamlanır.
  • Laminate veneerlere göre daha ekonomiktir.
  • Uygulama protokolleri diğer tedavi seçeneklerine göre daha kolaydır.
  • Dişler aşındırma yapılmayacaksa genellikle anesteziye de gerek yoktur.

Dezavantajları nelerdir ?

  • Dayanıklılık konusunda lamine edilenlerden daha düşük dirence sahiptirler.
  • Profesyonel koşullarda yapılmadığında uzun vadede renkleşme sorunları yaşanabilir.

Hangi durumlarda yapılır ?

  • Dişlerinin Estetik görünümünden memnun olmayan ve form değişikliği isteyen hastalar
  • Ayrık ön bölge dişleri
  • Kırık ve çatlak bulunan ön bölge dişleri
  • Çürük bulunan ve renkleşmiş dişler

Ağrılı bir işlem mi ?

Mevcut işte herhangi bir çürük veya büyük bir kırık yoksa yani dişten madde kaldırmaya gerek yoksa anesteziye de gerek yoktur. Ancak bu koşullar varlığında hassasiyet oluşmaması için  anestezi yapılır. Anestezi yapıldığı için de herhangi bir ağrı veya sızı olmaz. Lastik örtü ile izole edildiği için hasta ağzına herhangi bir sıvı akışı da olmayacağı için oldukça konforlu bir tedavi şeklidir.

Bonding uygulaması ne kadar sürer ?

Dolgu yapılacak diş sayısına göre tedavi süresi de değişim gösterir. Diş başı ortalama 30 dakika ile bir saat arasında değişebilir. Diş sayısı arttıkça toplam tedavi süresi de artacaktır.

Bonding diş ömrü ne kadardır ?   Bonding diş ne kadar dayanır ?

Bonding uygulaması profesyonel ellerde ve uygun koşullarda yapıldığında uzun yıllar sorunsuz hizmet vermektedirler. Hasta bakımı ve düzenli kontroller de yapılırsa herhangi bir sorun ile karşılaşılmaz. Yalnızca dişlerin boyunun aşırı uzatıldığı durumlarda özellikle koparma hareketlerinde dolguda kırılma meydana gelebileceği için dikkatli olmak gerekir. Kırılma olsa bile bonding işleminin avantajlarından biri de tamir edilebilir olmasıdır.

Ayrık dişlere bonding uygulaması yapılır mı?

Ayrık dişler de bonding uygulaması için oldukça uygun vakalardır. İyi koşullarda yapıldığında uzun yıllar renk değişmeden hastaya hizmet edebilirler.