Ersoy Tekin

Laminate veneer nedir ?

laminate veneer nedir

Lamine Diş Nedir ?

Laminate veneer, dişlerin rengini, boyutunu ve şeklini değiştirmek için öncelikle kozmetik amaçlı kullanılan, dişlerin  ön yüzeyine yapıştırılan ince yapıda kaplamalardır. Hazırlık aşamasında dişin yalnızca ön yüzeyine aşındırma yapılır. Bazı durumlarda dişe hiç müdahalede bulunmadan da kaplama yapılabilir. Yapısı gereği ince olan laminate veneerler sayesinde doğala en yakın sonuç elde edilir. Uygun şekilde yapılan laminate veneerleri normal dişlerden ayırt etmek oldukça zordur. Gerek renk geçişleri, gerek şeffaflığıyla doğal dişleri mükemmel şekilde taklit ederler. Laminate veneerler genellikle çok kötü olmayan dişleri daha iyi hale getirmek için tercih edilir. Laminate yapılabilmesi için dişlerin iyi durumda olması gerekir. Aşırı madde kaybı bulunan dişlerin laminete ile değil de tam seramik porselenler ya da zirkonyum kaplamalar ile kaplanması gerekir. 

Yapı bozukluğu bulunan doğal dişlerin restorasyonu

Laminate veneer avantajları

  • Dişte minimum aşındırma yapıldığı için doğal yapı etkilenmemiş olur.
  • İnce yapısı sayesinde oldukça canlı ve doğal görünürler
  • Dijital gülüş tasarımı sistemine uygundur

Laminate Veneer Nasıl yapılır ?

1.Planlama aşaması

Ağız içi muayene ve röntgen kontrolleri yapıldıktan sonra hasta ile beraber genel değerlendirme yapılır. Hastanın istekleri doğrultusunda gerekli değerlendirmeler yapılır. Genellikle dijital ölçü alınarak hastaya bir mock-up hazırlanır. Bu şekilde hasta isteklerine göre tasarım yapılır. Dişlere hiç dokunmadan tedavinin nasıl sonuçlanacağı hastaya gösterilir.

2. Mock up uygulaması

Planlama seansında alınan dijital ölçü üzerine hastaya özel tasarım yapılır. Yapılan tasarım 3d yazıcılar yardımıyla model olarak üretilir. Üretilen tasarım hasta ağzına aktarıldığında artık tedavi sonucunda dişlerin nasıl görüneceği ortaya çıkmıştır. Bunun üzerinde de hastayla beraber değerlendirme ve düzelmeler yapıldıktan sonra hazırlık aşamasına geçilebilir.

3. Hazırlık aşaması

Mock up uygulaması yapıldıktan sonra dişlerde düzenleme aşamasına geçilir. Minimal aşındırmalarla hazırlık işlemi yapılır ve artık ölçü alınabilir. Vakaya göre dijital ya da geleneksel ölçü malzemeleri kullanılır. Ölçü işlemi bittikten sonra hastayı geçici dişler takılır ve seans sonlandırılır.

4. Bitim aşaması

3 – 5 gün sonra final lamineler hasta ağzında prova edilir. Herhangi bir sorun yoksa aynı seansta lamineler yapıştırılabilir. Düzenleme yapılacaksa bir seans daha işlemin devam etmesi gerekebilir. Tüm problemler giderildikten ve hasta onayı da alındıktan sonra lamineler artık yapıştırılmaya hazırdır.

Yapıştırma için laminelerin hazırlanması ve dişlerin izole edilmesi işlemi

Lamine Diş Ömrü ne kadardır ?

Lamine diş ömrü hasta bakımının yeterli olması ve rutin kontrollerinin yapılması durumunda hastanın kendi dişleri gibi uzun yıllar sorunsuz ağız içerisinde kalabilir. Lekelenmelere ve kırılmalara karşı oldukça dayanıklıdırlar. Bireyler normal dişleriyle yapabilecekleri her şeyi lamine dişler ile de yapabilirler.

Uzun yıllar ağızda kalan eski laminelerin yenilenmesi

Bakımı nasıl yapılır ?

Normal ağız bakımından farklı bir bakıma ihtiyaç duyulmaz. Pürüzsüz yapısı nedeniyle normal dişlere göre daha az plak tutulumu vardır. Bu sayede çok daha az lekelenme olur.

Acılı bir işlem midir ?

Lami neler yapılırken yalnızca hazırlık aşamasında anestezi yapılır. Diğer seanslarda anestezi yapılmasına gerek yoktur. Hatta bazı durumlarda dişten çok az madde kaldırılması gerekirse anestezinin dahi yapılmasına gerek kalmayabilir.

Hangi malzemeler kullanılır ?

Lamine dişler cam seramiklerden üretilirler. E Max en fazla kullanılan cam seramik türüdür. Camsı yapıları sebebiyle doğal dişi en iyi taklit eden malzemeler bunlardır. İyi yapılmış lamineleri doğal dişten ayırt etmek oldukça güçtür.

Laminate veneer kimlere yapılmaz ?

Laminate veneer yapılabilmesi için dişlerde aşırı madde kayıplarının olmaması gerekir. Aşırı çürük veya kırık olan dişler tam seramik kaplamalarla kron şeklinde restore edilebilirler. Diş eti problemi olan hastalar, diş sıkma problemleri ve aşırı aşınmalarda lamine diş yapılamaz.

Laminate veneer diş düşer mi ?

Uygun şartlar altında yapıldığında laminate veneerlerin dişten ayrılması oldukça güçtür. Dişle tamamen bütünleşmiştir ve çıkarmak istediğimizde bile tamamen aşındırarak çıkarmamız gerekir. Tüm kopartma işlerini hastalar gönül rahatlığıyla yapabilirler.

Lamine yapılmış diş çürür mü ?

Lamine yapılan dişte dişin yalnızca ön yüzeyi kaplandığı için arka yüzeyi normal diş minesidir. Kötü Ağız bakımında bu mine tabakasında çürüme görülebilir. Lamine kaplanmış olan bölgede çürüme söz konusu değildir. camsı yapısından dolayı doğal diş minesinden çok daha dayanıklıdır. Burada önemli olan nokta hastanın düzenli hekim kontrolünü aksatmamasıdır. Herhangi bir çürük başlangıcı varsa basit bir kompozit dolgu ile kapatılabilir ve uzun yıllar sorunsuz bir şekilde diş ağızda kalabilir.

Lamine yapılmış dişler sararır mı ?

Üstün özellikli camsı seramiklerden üretildiği için lekelenmelerden etkilenmezler. Plak tutunması açısından doğal diş minesinden daha pürüzsüz yapıda olduğu için avantajlıdır. Kanal tedavili bir dişte yapılmış laminelerde dişin kendi rengi zamanla kararabileceği için ancak bu durumda renk değişimi olabilir.