Ersoy Tekin

Kanal Tedavisi Nedir ?

Kanal Tedavisi fatih

Diş çürüğü ya da diş kırılmaları sonucunda madde kaybına uğramış ağrılı hasar görmüş dişlerin ağız içerisinde tutulabilmesi için sinirlerinin alınması gerekir. Bu dişler genellikle ağrılıdır. Sıcak soğukta hassasiyet üzerine basıldığı zaman ağrı ve geceleri geçmeyen uzun süren ağrılar oluşur. Tedavi işleminde çürük temizlenerek sinirlerin ve damarların olduğu pulpa dokusuna girilir. Bu alan temizlendikten sonra özel kanal dolgu malzemeleri ile doldurulur. Bu işlemden sonra madde kaybının miktarına göre dolgu ya da dolgu sonrası kaplama yapılır. Kaplama yapılmasının sebebi aşırı madde kaybı olduğu için dişin kırılmadan uzun süre ağız içerisinde kalmasını sağlamaktır.

Kanal tedavisi ne kadar sürer ?

Kanal tedavisi işlemi dişin durumuna bağlı olarak yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında değişen sürelerde yapılır. Bu süreler genellikle tek seansta yapılan kanal tedavisi için geçerlidir. Enfeksiyon durumuna göre seans sayısı arttırılabilir ancak seans süreleri daha az olur.

Kanal tedavisinde lastik örtü kullanımı nedir ?

Kanal tedavisi ve dolgu işlemleri yapılmadan önce izolasyon amacıyla dişlere lastik örtü yerleştirilir. Bu örtü sayesinde işlem yapılacak diş ağız içerisinden izole edilmiş olur. Dolayısıyla tükürük ve sıvı teması kesilmiş olur. Bir maket üzerinde çalışıyormuş gibi tüm diş net bir şekilde görülür ve ulaşılabilir olur. Kanal tedavisi sırasında yıkama solüsyonları hasta ağzına damlayabilir ya da kanal tedavisi yapılırken dişin içerisine tükürük girebilir. Bu yıkama solüsyonları genellikle acıdır ve tadı hastayı rahatsız eder. Rubber dam izolasyonu sayesinde hasta ağzına herhangi bir solüsyon ulaşma ihtimali ortadan kalkar. Diş de steril bir ortamda tedavi edilmiş olunur. Lastik örtü tedavi kalitesini ve başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Uygulanması için belli bir teknik ve tecrübe gerekir.

Kanal tedavisi ağrılı mıdır ?

Kanal tedavisi yapılırken lokal anestezi yapılır. Anestezi yapıldığı için hastada herhangi bir ağrı oluşmaz. Hatta hasta ağrılı gelmişse o anda hemen ağrısı geçmiş olur.

Kanal Tedavisi nasıl yapılır ?

Kanal tedavisine anestezi işleminin hemen ardından ağız içerisine lastik örtü yerleştirildikten sonra çürüğün temizlenmesi ile başlanılır. Çürük temizlendikten sonra sinirlerin de içerisinde olduğu pulpa dokusuna girilir. Buradaki sinirler ve enfeksiyon alanı özel aletler kullanılarak temizlenir. Temizleme ve yıkama işlemi bittikten sonra kök kanallarının içi özel kanal dolgu malzemeleri ile doldurulur. Diş dolgu yapılarak güçlendirilir. Dolgu da yapıldıktan sonra kanal tedavisi işlemi bitmiş olur. Bundan sonra kaplama yapılıp yapılmayacağına hekim karar verir.

Her çürük dişe kanal tedavisi yapılır mı? Kanal tedavisi hangi durumlarda yapılmaz?

Kanal tedavisi yapılmadan önce dişin genel durumu değerlendirilir. Eğer dişte aşırı madde kaybı varsa tedaviden sonra kaplama yapılamayacak kadar çürük bir dişse çekim kararı verilebilir

Kanal tedavisi kaç seansta biter ?

Kanal tedavisi yapılacak diş eğer canlı bir diş ise herhangi bir enfeksiyon yok ise genellikle tek seansta bitmektedir. Kanal tedavisi yapılacak dişte herhangi bir enfeksiyon varsa kanal tedavisinin tamamlanması için birkaç seans gerekebilir. Bu enfeksiyonun derecesi de önemlidir. Hasta yüzü şiş aktif bir enfeksiyon ile gelmişse bu enfeksiyonun geçmesi için birkaç seans gerekecektir. Ara seanslarda dişin içine kanal tedavisine özel enfeksiyon giderici ilaçlar konularak enfeksiyonun geçmesi sağlanır.

Kanal tedavisi sonrası dişte ağrı olur mu? Tedavisi sonrası zonklama ? Kanal tedavisi sonrası dişin üzerine basamama ?

Kanal tedavisi yapıldıktan sonra dişte birkaç gün ağrı ve hassasiyet oluşabilir. Özellikle üzerine basıldığı zaman bir ağrı gelişir. Kemik içinde canlı dokulara yapılan bir işlem olduğu için ağrı olması gayet normaldir. Basit bir yara ağrısı gibi düşünülebilir. Genellikle ağrı kesicilerle dinen ağrılardır.

Kanal tedavisi gerektiğinde yapılmazsa ne olur ?

Canlı dişlerde sıcak ve soğuk hassasiyeti olması , kırık ve aşırı çürük olması o dişe kanal tedavisi gerektiğinin işaretidir. Diş canlıysa ve kanal tedavisi yapılmazsa dişte enfeksiyon gelişebilir ve bu durum dişin çekimi ile sonuçlanabilir. Bu tarz durumlarda dişe canlıyken müdahale etmek başarı şansını yükseltir. Enfeksiyon geliştikten sonra da kanal tedavisi yapılabilir ancak çok yaygın enfeksiyonlarda kanal tedavisinin başarı şansı düşer.

Çürük olmayan dişe kanal tedavisi yapılır mı ? Sağlam dişe kanal tedavisi yapılır mı ?

Çürük olmayan dişe kanal tedavisi yapılabilmesi için hastanın o dişle alakalı şikayetleri dinlenir. Dişte diş eti çekilmesine bağlı olarak aşırı bir hassasiyet varsa ya da kaynağı belirlenemeyen ciddi ağrılar söz konusuysa kanal tedavisi işlemi yapılabilir. Kaplama yapılacak dişlerde de eğer sinire çok yakın bir diş kesimi yapılması gerekiyorsa kanal tedavisi yapılabilir.

Kanal tedavisi dişi öldürür mü?

Kanal tedavisi mantığında diş içerisindeki canlı dokular çıkarılıp doldurulduğu için dişte canlılıktan söz edemeyiz. Zaten dişte ağrı olmasına sebep olan da bu canlı dokular içerisindeki sinirlerdir.

Dolgulu dişe kanal tedavisi yapılır mı ? Dolgu mu Kanal tedavisi mi ? 

Derin çürüklü dişlerde eğer hastada herhangi bir ağrı yoksa çürük temizlendikten sonra dişe öncelikle dolgu yapılır. O anda kanal tedavisi yapılmasına gerek yoktur. Ancak hasta bu konuda bilgilendirilmeli ve süreç takip edilmelidir. Eğer dolgu yapıldıktan sonra dişte şiddetli ağrılar gelişmişse ya da uzun süre çok az hassasiyet varsa o zaman kanal tedavisi yapılır. Dolayısıyla her dolgu yapılan dişe kanal tedavisi yapılmaz. Çünkü dolgu yapılan diş canlılığını devam ettirir. Kanal tedavisinde canlılıktan söz edemeyiz. Dişe her zaman bir şans verilmelidir.

Kaplanan dişlere kanal tedavisi yapılır mı ?

Kaplanacak dişte herhangi bir çürük veya kırık mevcutsa kanal tedavisi yapılabilir. Ancak kaplama yapılacak her dişe kanal tedavisi yapılmaz. Sorunsuz dişleri kanal tedavisi yapılmasının bir mantığı yoktur. Dişin canlı kalması her zaman hasta için önceliğimiz.

Başarısız Kanal tedavisi nasıl anlaşılır ? Kanal tedavisi yanlış yapılırsa ne olur ? Kanal tedavisi belirtileri nelerdir ?

Başarısız kanal tedavilerinde ağrı, enfeksiyon, diş eti bölgesinde şişmeler, sıcak soğukta hassasiyet gelişebilir. Böyle bir tabloda derhal hekime randevu alınıp gidilmeli ve röntgen ile kontrol edilmelidir.

2 kez kanal tedavisi yapılabilir mi ? Kanal Tedavisi tutmazsa ne olur ? 

Başarısız kanal tedavilerinden sonra dişin mevcut durumuna göre değerlendirme yapılır. Gerekirse dişe tekrar kanal tedavisi yapılabilir. Burada detaylı röntgen muayenesi ve enfeksiyon durumu önemlidir

Kanal tedavili dişin çekimi zor mudur ?

Kanal tedavisi yapılan diş canlılığını ve suyunu kaybettiği için daha camsı bir yapı kazanır. Bu camsı yapıdan dolayı çekim esnasında diş kırılmaya daha çok meyillidir. Genellikle parça parça olarak çekim işlemi yapılır.

Kanal tedavisi yapılan dişte neden apse olur ? Kanal Tedavisi yapılan diş iltihap yapar mı ? Kanal tedavisi sonrası apse olur mu ? Kanal tedavisi yapılan diş iltihaplanırsa ne yapmalı ?

Kanal tedavisi yapıldıktan sonra dişte enfeksiyon gelişmişse derhal hekiminize muayene olmanız gerekmektedir. Enfeksiyona sebep olabilecek durumlar değerlendirilir ve gerekirse kanal tedavisi işlemi yenilenir. Uzun zaman önce yapılan kanal tedavilerinde dolguda bir sızıntı olması kanalın içine bakteri gitmesine sebep olur. Kanal tedavisi sonrası gelişen enfeksiyonların büyük bir çoğunluğunun sebebi dolguda olan sızıntıdır.