Ersoy Tekin

Amalgam dolgu zararlı mıdır ?

Amalgam dolgu nasıl sökülür
Amalgam dolgu zararlı mıdır ?

Uzun yıllardır kullanılan dolgu malzemesi olması sebebiyle özellikle yetişkin bireylerde sık sık amalgam dolgu ile karşılaşmaktayız. Amalgam dolgu günümüzde  tercih edilmemektedir. Çok nadir olarak uygulansa da asıl zararlı olan amalgam dolgunun yapılma süreci değil sökülme sürecidir. Çünkü amalgam dolgu sökülürken ortama cıva buharı salma tehlikesi vardır. Bu sebeple Amalgam dolgular sökülürken gerekli önlemleri almak gerekir.

Hangi durumlarda amalgam dolgunun sökülmesi gerekir ;

  • Amalgam dolgu altında çürük gelişmişse
  • Amalgam ya da dişte kırık meydana gelmişse
  • Estetik olarak rahatsız ediyorsa
  • Amalgam dolgu yapılan dişte sebebi bilinmeyen ağrılar gelişiyorsa
  • Metal alerjisi olan bireylerde alerjen tespit edilmişse
  • Ağrı sebebiyle kanal tedavisi yapılması planlanıyorsa

gerekli önlemler alınarak amalgam dolgunun sökülmesi gerekir.

Amalgam dolgu nasıl sökülür ?

Amalgam dolgunun güvenli sökülebilmesi için bazı önlemler alınmalıdır bunlardan en önemlisi lastik örtü izolasyonudur. Lastik örtü (rubber dam) izolasyonu ve yeterli havalandırma ile amalgam dolgular güvenli bir şekilde ağız içerisinden uzaklaştırılabilir.

Güvenli amalgam dolgu sökümü nedir ?

Güvenli amalgam dolgu sökümü civa buharının ve amalgam partiküllerinin hastaya temasının tamamen kesilmesi ile sağlanır. Temelde lastik örtü izolasyonu ve güçlü havalandırma ile güvenli amalgam sökümü sağlanmış olur

Rubber dam nedir ?

Balon benzeri lastik bir örtünün tedavi edilecek dişi ağız içerisinden izole etmesi işlemidir. Bu işlem sayesinde mevcut diş sanki maket üzerinde çalışılıyormuş gibi başarılı ve mükemmel tedavilerle sonuçlanır.

Avantajları nelerdir ?

Lastik örtü yerleştirildikten sonra tedavi edilecek dişin veya dişlerin hasta ağzıyla tüm iletişimi kesilmiş olur. Hasta ağzına herhangi bir sıvı akışı yoktur. Özellikle midesi bulanan hastalar için oldukça konforlu bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımda bir dişten tüm çeneye kadar izolasyon gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda tedavi edilecek diş de ağız içerisinden izole edildiği için herhangi bir tükürük teması engellenmiş olunur.

Hangi tedavilerde kullanılır ?

Lastik örtü (rubber dam) izolasyonu diş hekimliğinin birçok alanında kullanılmaktadır. Daha çok diş dolgusu ve kanal tedavisi işlemlerinde rutin olarak tedavi pratiğindedir. Dişe restoratif bir işlem yapılacaksa ve bu işlem hassasiyet gerektiriyorsa lastik örtü kullanılır.